Mökillä tulee syötyä paljon kalaa – usein lounaskin korvataan kalaleivillä. Nyt teimme viikolla lounaaksi terveellisemmän vaihtoehdon, savulohi-parsasalaatin jossa se juttu on erityisesti kastike – maagisen ihana valkosipulilta maistuva sitruunakastike, mikä aateloidaan vielä parmesaanilastuilla!
Salaatti itsessään on samantyylinen, mitä meillä on viime aikona tehty eli sydänsalaattia, viinisuolaheinää, parsaa ja pikkupaprikoita – kaikki nopeasti kuumalla pannulla paahdettuina. Mökkipaikkakunnan kaupoissa on paljon suppeampi valikoima myös salaatteja kuin kotona, joten yleensä tehdään siitä mitä kaupasta saa. Nyt olen tuonut tosin lähes kaiken kotoa, koska vältän kaupassakäyntiä. Tällä kertaa lisäsin salaattiin kylmäsavulohirullia, mitä saimme ihanassa Sannan Savustamon kevättervehdyspaketissa.
Löysin Lantliv-lehdestä maagisen hyvän salaattikastikkeen ohjeen – sinänsä aika yksinkertaisen ja samantyylisen sitruspohjaisen, mitä olen itsekin tehnyt usein. Mutta siihen tulee valkosipulia ja vielä lautasella parmesaanilastuja. Näin pienellä twistillä tulee suuri ero makuun! Muutin ohjetta sen verran, että lisäsin siihen teelusikallisen sokeria. En itse asiassa ymmärrä miksei sitä ollut ohjeessa, koska se pyöristää ja pehmentää sitruunan hapahkon maun.
Tämmöinen lounassalaatti on nopea tehdä ja sitä voi varioida vaikka kuinka sen mukaan mitä kaapista löytyy.
Kuvissa oleva vanha kahvikuppipari on löytö paikalliselta kirppikseltä. Sitä käytetään kaikkeen muuhun paitsi kahvinjuontiin – nyt siinä oli salaattikastike.
SITRUUNA-PARMESAANI SALAATTIKASTIKE -resepti
1/2 luomusitruunan raastettu kuori ja mehu
1 pieni valkosipulinkynsi murskattuna
3/4 dl öljyä (oliivi tai rypsi)
ripaus suolaa
1 tl sokeria
mustapippuria
parmesaanijuustoa palanen
Sekoita kaikki ainesosat keskenään. Lisää parmesaani lastuina valmiiseen salaattiin, salaattikastikkeen päälle.
Paahdetun salaatin ohje on periaatteessa sama, kuin mitä olen tehnyt aiemmin ja sen ohje löytyy täältä.
* * *
Niin, ja jos lähdette lomalla ajelemaan Länsi-Suomeen, pistäytykää Merikarvian satamassa – Kalaliike Eljan Sannan savustamon tuoksu ohjaa teidät kyllä perille…
Maarit
Lady of The Mess
Kiitos salaattikastikkeen reseptistä! Nyt etätyöaikana tulee lounas usein tehtyä salaatin muotoon ja uudet maut ovat minun sörsseleihini plussaa;)
Hyvää uutta viikkoa – pysythän turvassa <3
Maarit / Sopusointuja
Salaatteihin ja kasviksiin yleensäkin saa mukavasti uutta makua – ja yleensäkin makua – kastikkeilla ja siksi teenkin niitä aina. Usein just sitruunapohjainen joka makeutetaan, on sellainen mikä innostaa syömään niitä oikein urakalla ja saa lähes kaikki vihannekset houkuttelevilta.
Aurinkoista viikkoa sinullekin – etäisyys&läheisyys <3
Outi Krimou/Outi's life
Herkullisen ja raikkaan kuuloinen kastike.
Ihanaa tiistaita sinulle Maarit ❤️
Maarit / Sopusointuja
Mietinkin tässä yhtenä päivänä, että yksi mitä meillä löytyy aina keittiöstä, on sitruuna. Kastikkeiden lisäksi se on oiva maustaja, ja voi jättää suolan vähemmälle kun käyttää sitruunaa.
Mukavaa päivää sinulle Outi <3
Tuula's life
Kiitos salaattikastikkeen reseptistä! Tuli tarpeeseen. Ja suloinen tuo kahvikuppipari salaattikastikekulhona.
Kaunista viikkoa Merikarvialle!
Maarit / Sopusointuja
Eipä kestä 🙂 Sain tuon idean vanhoista kupeista eräästä tilaisuudesta, missä oli kukat aseteltu niihin somisteiksi ja innostuin siitä heti. Näitä ei ole vain kovin helppoa enää löytää peruskirppareilta.
Aurinkoa päivääsi Tuula <3
Lassila
Onpas herkullisen näköinen lounas! Tulin hakemaan vinkkejä kun kaikki lounaat pitää tehdä itse nyt ja ideat alkaa loppua. Hyvä idea pyöräyttää salaatti lämpimäksi pannulla.
Maarit / Sopusointuja
Kiva kuulla jos löydät täältä inspistä ruokiinkin 🙂
Tuo pannulla paahtaminen antaa niille kivemman maun kuin esimerkiksi höyryttäminen (parsalle) ja mielestäni on aika vaivatonta ja nopeaakin – siinähän ne lähes itsekseen paahtuvat kun tekee muuta valmistelua; välillä vain vähän kääntelee. Kalan lisäksi tuohon sopii keitetty kananmuna, broileri jos jäänyt edellispäivältä…
Mukavaa viikkoa!
Tuuli - Lumo Lifestyle
Raikas kastike, sopisi hyvin myös paahdettujen juuristen kanssa.
Maarit / Sopusointuja
Aivan, ja siihen vaikka yrttikimara vielä päälle…
JonnaH.
Näyttää tosi herkulliselta!
Maarit / Sopusointuja
Ja maistui myös, nam!